Zdrowa kanapka powinna być stałym elementem zdrowej diety. W końcu kanapki często jemy na śniadanie czy na kolację. Kanapkę bierzemy także do szkoły. Dlatego warto zadbać, by znalazły się w niej wartościowe produkty. Sprawdź, z czego powinna się składać zdrowa kanapka i wypróbuj pomysły na zdrowe kanapki. W artykule umieszczono zdjęcia zdrowych kanapek wykonanych w ramach lekcji techniki przez uczniów klas piątych.
Zdrową kanapkę warto przygotować zgodnie z piramidą zdrowego żywienia - ogólnej idei, jak komponować swój jadłospis, aby postępować z korzyścią dla zdrowia.
Nie ograniczaj się z ilością warzyw. Do kanapki stwórz osobno pyszną sałatkę - zabierz kilka rzodkiewek, pomidorków koktajlowych lub pokrój sobie paprykę w słupki. Taka kolorowa i chrupiąca przekąska z pewnością poprawi nastrój i doda energii na dłużej.
Przy komponowaniu kanapki pamiętaj, aby znalazło się w niej wartościowe źródło białka. Jest to ważny element dla sprawnie działającego organizmu i powinien pojawiać się w każdym głównym posiłku.
Zrezygnuj z wysokokalorycznego masła na rzecz serka do smarowania. Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu obniża się kaloryczność dania i można utrzymać szczupłą sylwetkę bez potrzeby liczenia kalorii.
Jeżeli masz ochotę, możesz posypać kanapę garstką orzechów lub pestek. Składają się one w większości z "dobrych" tłuszczów oraz wielu innych prozdrowotnych związków.
Do kanapek zaleca się wybierać delikatne ryby, takie jak łosoś czy makrela. Idealnie sprawdzą się również pasty rybne. Dzięki temu można dostarczyć dawkę niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasy tłuszczowe omega 3.
Uczniowie swoje kanapki wykonali w ramach zajęć z techniki w klasie V.
Życzymy wszystkim smacznego i zdrowych kanapek uśmiechających się do Was aby je schrupać :)